horizontal

Rätten att be andra om barmhärtighet

Kategori: Allmänt, Samhälle

Nä men om vi skulle ta en minut och prata lite om tiggare. Vad säger ni?
 
Allt oftare stöter jag på människor som säger att de tycker att det är hemskt så mycket tiggare det blivit överallt. Jaa... Säger jag till en början och nickar instämmande. I tron om att det är fattigdomen som de tycker är hemsk. "Ja man vet ju inte hur man ska göra! Kan man lita på de där människorna?" Säger någon. Jag skruvar lite på mig och vet inte riktigt vad jag ska svara.
 
"Det där är ju organiserat! De sprider ut sig och samlar ihop en massa pengar sen går de iväg till sina fräscha bilar och blåser en annan stad!"
 
Må så vara (det är inte så). Men vet ni vad? Även om det skulle vara så att de faktiskt har både bil och hem, så är det något som är väldigt fel om man bestämmer sig för att svälja all sin stolthet, sätta sig under en filt i Sveriges pissiga väder med en liten pappersmugg och tigga 10 timmar i sträck. Hade man det bra ställt, skulle man inte sätta sig i den situationen.
 
Det senaste som cirkulerar på sociala medier är någon som tagit en bild på en tiggare som sitter med en telefon. Människor rent av rasar av detta "avslöjande". "Men! Men! Men! Va faaan! Sitter de och tigger pengar av folk när de har en TELEFON!? Nä nuuu jävlar!"
 
Alltså jag mår nästan illa av ert resonemang. Hur småaktig får man vara? Att en människa äger en relativt modern mobiltelefon säger ingenting om dennes ekonomiska kapital. Dessutom säljs begagnade mobiltelefoner så billigt nu så att de nästan är gratis. Till och med Iphones ger folk bort eftersom att de tappar allt sitt värde när de varit använda. I princip vem som helst kan skaffa en äldre modell av Iphone för lite och ingenting. Dessutom har du ingen aning om hur den här personen har skaffat den här telefonen. Kanske har någon skänkt den?
 
Egentligen ska jag inte ens behöva skriva vilket litet värde det ligger i telefonerna för det spelar ingen roll om de så hade cashat en sprillans ny. Det är 2014, det finns inte en människa som inte har en telefon. Skulle du kunna klara dig utan en telefon? Och även om du var hemlös, skulle du inte vilja ha en för att på något sätt kunna bli nådd eller nå andra? Du har ju inte ens en adress.
 
Det är en vidrig människosyn att anse att någon som tigger måste vara på gränsen till att förtvina och dö av svält för att de ska ha rätten att få be andra om barmhärtighet.
 
Sverigedemokraterna vill förbjuda tiggeri. Och ja, det ligger väl verkligen i linje med deras politik. Att sparka på de som redan ligger ner. Riksdagens ledamöter har ett grundarvode på 59 800 kronor i månaden. Det är ju en ganska trevlig lön att gotta sig i samtidigt som man nekar en tiggare en plats på marken och rätten att ta emot bortglömda mynt som gömt sig längst in i plånboken.

Så medan du sitter i din villa i Djursholm och bestämmer dig för att tiggeri är fel, så sitter tiggaren och funderar över hur hon ska kunna äta sig mätt ikväll. Känns det okej?
 
 

KOMMENTARER:

  • Eva Åström säger:
    2014-06-26 | 20:59:35

    Du är så klok Johanna! Håller med till fullo! kram <3

    Svar: Tack ska du ha Eva!
    Johanna

Kommentera inlägget här: