horizontal

Jag älskar Sverige!

Kategori: Samhälle

Ett argument jag ofta får höra från Sverigedemokrater är: ”Jag älskar mitt land! Får jag inte älska mitt land? Jag vill att mitt land ska vara som det alltid har varit. Älskar inte du vårt land?”

Kära, kära du. Jag älskar Sverige! Ska jag berätta varför? För att i Sverige kan ALLA barn gå i skolan, oavsett vad de har för bakgrund, vilken familj de kommer ifrån, vilken ekonomisk situation de har, etc. För att i Sverige får man bidrag när man går i skolan oavsett om det är gymnasiet eller universitet. Jag älskar Sverige för att vi firar Pride med pompa och ståt varje år! Jag älskar Sverige för att jag har möjligheten att gifta mig med en kvinna. Jag älskar Sverige för att vi (trots att det är en lång väg kvar) ligger i topp vad det gäller jämställdhetsfrågor. Jag älskar Sverige för att vi har välfärd, jag älskar Sverige för att vi inte behöver betala hundratusentals kronor för en livsviktig operation.
Jag älskar Sverige för att en flykting kan komma hit utan någonting förutom kläderna på kroppen och bygga ett liv, en karriär. Jag älskar allemansrätten. Jag älskar Sverige för att jag kan skriva den här bloggen – tack vare yttrandefriheten.

Sen finns det då de som väldigt gärna missbrukar yttrandefriheten (inte sällan sverigedemokrater) och gör allt för att de ska få uttrycka rasism, kvinnohat, homofobi etc. Sedan målar de över dessa saker med PK-färg och kallar det för en demokratisk rättighet att få använda yttrandefriheten.
Yttrandefriheten är inte bara ett privilegium, det är också ett enormt ansvar och en skyldighet att använda den på rätt sätt. Att kränka en annan människa kan aldrig rättfärdigas med yttrandefrihet.

Jag älskar Sverige. Både tack vare alla de skäl jag precis räknat upp, men också av emotionella skäl. Jag är född här, uppvuxen här och kommer troligtvis att dö här. Men precis som att jag har en skyldighet att inte missbruka yttrandefriheten så har jag också en skyldighet att inte missbruka kärleken till mitt hemland. Det är en sån enorm skillnad på att älska landet man bor i och på att vara nationalist. En skillnad som Sverigedemokrater har väldigt svårt att se.

Många av de saker som gör att jag älskar Sverige, är saker som SD går i val på att de ska ta ifrån mig.
Så, jo, jag älskar mitt land enormt mycket. Men på ett HELT ANNAT sätt än vad du gör. Och nej, jag vill inte att Sverige ska vara som det alltid ha varit. Jag vill att Sverige ska utvecklas, förnyas och berikas med nya idéer, nya människor, andra kulturer och jag vill se ännu mer solidaritet och jag vill att vi ska kämpa ännu hårdare för jämlikhet och jämställdhet tills vi når ett totalt, 100 %-igt jämställt land.