horizontal

Hennes starka egenskaper är "manliga" egenskaper.

Kategori: Allmänt, Feminism

 
Like a girl
Ett fantastiskt intitiativ av Always där de tar upp problemet med det faktum att allting som tjejer gör anses dåligt
 
 
Jag tänker ofta på psykningsfrasen som faktiskt tjejer själva ibland använder: "Hur känns det att bli slagen av en tjej?" Ungefär som att den här killen blivit slagen av en liten hamster. Den frasen säger direkt att killen ska vinna över tjejen, eftersom hon är klenare.
 
Någon skrev häromdagen en kommentar på facebook: "Jag är ju väldigt tjejig, men jag kan också vara som en kille; rak, ärlig, med skinn på näsan". Den kommentaren gjorde mig så fruktansvärt bekymrad. Att vara rak, ärlig och ha skinn på näsan är inte att ha manliga egenskaper. Det är att ha egenskaper. Oavsett kön. Det gör mig bekymrad att den här personen anser att hennes starka egenskaper är "manliga" egenskaper.
 
Men det är kanske inte så konstigt att det är så vi reagerar. För från vår födsel så blir vi hjärntvättade med normer vars storlek vi förväntas passa i. Och eftersom vi flickor, tjejer, kvinnor, damer blir matade med att vi är det svagare könet är det kanske inte heller konstigt att männen får någon slags jävla hybris som gör att de tar sig friheten att yttra sig och bete sig hur som helst.
 
Under studenttiden fick många vittna ett studentflak där texten på lakanet löd:
"Ikväll ligger era döttrar på rygg, för här kommer grabbarna från bygg
2:an var värst, det tyckte hon också"

 
 
Dessa grabbar har fått enormt mycket kritik i både pressen och på sociala medier. Och med all rätt! Jag kan inte ens förstå lite grann hur man kan tycka synd om dem. Ja, visst de är fortfarande tonåringar, men de är 18 och 19 år gamla. Är man så gammal borde man kunna tänka steget längre oavsett vilka normer man blivit matad med. Att någon säger "de är ju bara pojkar", är någonting som är så naivt att jag blir mörkrädd. De må vara unga, men det betyder inte att de är lika oskyldiga som ett spädbarn. De är själva ansvariga för vad de häver ur sig och hur de beter sig. De har ändå blivit myndiga.
 
Många blir också upprörda över det faktum att "det är ju bara ett skämt". Men hur länge ska man behöva le lite nervöst och låtsas att sexistiska och kvinnoförnedrande skämt är roliga?
 
Jag twittrade om studentflaket och fick svar av en nazist som tydligen gillar att provocera på internet. Någonting jag blev varse om efter att jag nästan satte i halsen av hans fruktansvärda dumhet och ignorans. Efter ett tag taggade jag tjejerna i Full Patte och bad om hjälp (då min tweet syftade på deras programseries hashtag "kämpa".)
 
 
 
 
 
 
Jag vet inte riktigt vad det var han försökte uppnå. Han börjar med att skriva att han tycker att det var roligt skrivet och fortsätter på något sätt att spela på sin egen dumhet för att jag ska tappa det och bli förbannad. Att internet är fulla av sånna här snubbar är ju ingen nyhet. Det som börjar bli läskigt är att de fritt börjat demonstrera på våra gator. Och allting börjar med oskyldiga skämt. Man menar inget illa. Men det har ingen betydelse vad man menar när man säger någonting sånt, för det är inte du som bestämmer om något är sexistiskt, rasistiskt, kränkade, mm. Det är personerna som lyssnar och tar emot det du säger som kan bestämma vad det du just sa betydde.
 
"Jag menar inget illa när jag säger 'negerboll', så har jag alltid kallat det". Det är väl också ett utav de dummaste grejer en människa kan säga. För det är inte upp till dig att bestämma betydelsen utav ett sånt ord. Precis som att det inte är upp till grabbarna på bygg att bestämma betydelsen av deras lakan.

Just nu känns det som att det pågår ett ständigt krig mellan feministerna och extremhögern. Så länge det sistnämnda har inflytande så kommer grabbarna från bygg fortsätta att vara roliga. Så länge feministerna kämpar, så kommer omvärlden reagera starkt när någon går över gränsen. Allt jag kan säga är att det "roliga" lakanet fått VÄLDIGT MYCKET reaktioner.

Och som den sista kvinnan i videon säger: varför kan inte "att springa som en tjej", betyda att man vinner loppet?